Giveaway Ilmu Buat Duit Dengan Affiliate

Assalaamualaikum! 

 Setelah sekian lama... 

tidak join GA. 

 Akhirnya....


GA Ilmu Buat Duit Dengan Affiliate


Jom ikut sekali, semoga ada manfaat bersama.

Jauhi Facebook, Dropbox dan Google




Assalaamualaikum.
Jauhi Facebook, Dropbox dan Google - Edward Snowden
Snowden tidak yakin dengan ciri keselamatan perkhidmatan Internet popular.
Berhati-hati dengan saluran yang disangkakan bersifat peribadi. Mungkin itu ringkasan mesej yang cuba disampaikan bekas juruteknik komputer Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA), Edward Snowden dalam pendedahan terbarunya seperti yang dilaporkan TechCrunch.com.
Snowden yang kerap menggemparkan dunia dengan isu kerahsiaan maklumat dan kini dalam persembunyian di Rusia, menasihatkan pengguna supaya menjauhi perkhidmatan internet popular seperti Dropbox, Facebook dan Google.
Snowden yang dihubungi melalui sesi temu ramah video jarak jauh sempena Festival New York, berkata demikian ketika ditanyakan soalan mengenai cara melindungi privasi.
“Bila anda mengatakan ‘Saya tiada apa untuk disembunyikan’, anda sebenarnya berkata ‘Saya tidak peduli tentang hak ini’.
“Anda juga berkata ‘Saya tidak memiliki hak ini kerana saya perlu justifikasi mengenainya’. Satu-satunya cara sesebuah hak itu berfungsi adalah pihak kerajaan perlu menjustifikasi pencerobohan dalam hak anda,” kata Snowden yang mencetus ironi kerana temu ramah itu sendiri dibuat menggunakan platform khidmat layanan Google.
Snowden menasihatkan agar pengguna berhenti menggunakan perkhidmatan yang menjejas erti privasi. Dropbox menurut Snowden, tidak disokong enkripsi sementara alternatif seperti SpiderOak perlu diberi perhatian.
"Perbezaan antara Dropbox dan SpiderOak, adalah SpiderOak mengengkripsi data ketika ia berada dalam komputer pengguna, manakala Dropbox hanya mengenkripsi data ketika ia dalam transit (penghantaran) dan di dalam sistem pelayan,” ujar Snowden.
Dia juga menyarankan agar pengguna menjauhi Facebook dan Google walaupun kedua-duanya sudah meningkatkan ciri keselamatan.
Pesannya lagi: “Jangan hantar pesanan teks tanpa enkripsi, dan cubalah perkhidmatan lain seperti RedPhone dan Silent Circle”.
Apabila ditanya mengapa dia tidak kembali ke Amerika Syarikat (AS) untuk perbicaraan, Snowden memberitahu, dia tidak yakin kesnya akan dibicarakan dengan adil berikutan layanan yang diterima pendedah maklumat lain seperti Thomas Drake dan Chelsea Manning oleh pihak berkuasa AS.
Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/jauhi-facebook-dropbox-dan-google-edward-snowden-46077


Berita ini dipetik bulan lepas, cuma baru hari ini mummy baru berkesempatan nak syer. Realitinya, memang dah lama mummy menjauhkan diri daripada facebook. Lebih banyak perkara yang buruk di sana daripada yang baik yang telah menganggu kehidupan seharian iaitu banyak perkara lagha dan kadangkala mencuit emosi mummy juga. Antara akibat menjauhi, dah tidak boleh nak sertai kebanyakkan GA yang rata² melibatkan fesbuk.

Streamyx kepada U-mobile

Assalamualaikum.

Apa kabar? Harap sihat² selalu walaupun sudah lama kita tak bersua di ruangan alam maya ini.

Sudah lebih 4 atau 5 bulan rasanya mummy telah beralih arah kepada U-mobile setelah bertahun² bersama TM. Sebelum mengambil keputusan berpisah dengan TM, mummy terlalu kecewa dengan serbis TM



Kenapa pilih U-mobile?
Sebab pertama, apabila merujuk kepada coverage adalah okay di kawasan penginapan. Kedua ia tiada kontrak dan boleh sharing wifi. Paling best ada 7 hari trial untuk pengunaan, kalu tak nak pakai boleh pulangkan dengan dapat bayaran balik. Ternyata dalam masa percubaan, memang superb kelajuan dan kepantasan berinternet. Begitu juga untuk sebulan awal, masih juga memuaskan. Cuma yang tidak puas, pengunaan sebulan adalah 10GB data - 5GB waktu puncak, 5GB lagi waktu orang tidur nyenyak. Wow! Mulanya bila dengar 10GB memang rasa pakai tidak habis kot. 

Apa Maknanya

Assalaamualaikum

Dalam tidur kita bermimpi sedang bersedih akan sesuatu perkara.
Bila tersedar dari tidur, ada air mata benar² mengalir di kedua² belah kiri dan kanan mata.
Siapa tahu atau pernah alami?

Betul ke?

Wad Bersalin

Ahad, 12.10.14 - Seawal jam 6.15 pagi sudah terpajak di wad bersalin. Tiada angin tiada ribut, entah kenapa pulak mummy dtg check-in sini..

Jeng3x...

Panik takk? 



Waktu azan subuh sedang berkemundang, perut dah terasa something dan ketahuan air ketuban dah pula keluar.. Okay, mummy tak panik dari luaran. Tapi dalam hati Allah je yang tahu, apa perasaan sebenar mummy yang tiada langsung pengalaman nak bersalin ni..

Pertanyaan dianggap Fitnah

Pernah anda berada di situasi di atas?

Oh-ho.. Kalu anda terlibat, pasti ngilu rasa hati seperti ngilunya gigi bila saraf² nyer telah terdedah malahan lebih ngilu lagi. Apa² pun maafkan sajalah dia wahai hati. Semoga kemaafan itu setidaknya dapat melembutkan hati kita sendiri, walaupun ingatan mungkin sukar untuk dilupakan.

Ehsan google

Selamat Tahun Baru Hijrah


Salam Maal Hijrah yang ke 1436.

Di kesempatan ini, 
mummy ingin memohon maaf 
di atas segala kekhilafan yang berlaku selama 
berada di dunia blog bersama teman² semua.

Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun² di belakang.

Segmen Bloglist November 2014 By AdeLine

Klik banner untuk join sama.


Bismillahhirrahmannirrahim.

Pagi ni semasa jalan² melawat ke belog kawan²,
terjumpa pulak segmen ini.
Maka, mummy ambil keputusan untuk ikut serta.
Semoga mendapat kebaikan darinya.

Hari Ini Gerhana Bulan

Assalaamualaikum wrm.

Dikabarkan hari ni 8 oktober akan berlaku gerhana bulan dan dijangka akan kelihatan pada jam 7.30mlm ini di kebanyakkan negeri² di Malaysia.

Pada yang ingin menunaikan solat sunat gerhana bulan, menurut hadis sahih tak ingat pulak riwayat sapa: adalah disarankan untuk melihat dulu gerhana bulan barulah menunaikan solat. 

Tetapi terdapat juga kawasan yang tidak boleh melihat atau gerhana bulan tidak akan kelihatan disebabkan cuaca dan sebagainya. Maka, perlulah mendapat kepastian daripada mereka yang berada di kawasan yang telah melihat gerhana bulan.

Gerhana bulan boleh dilihat di bahagian timur. Caranya: Apabila keluar dari masjid, maka pandanglah ke sebelah timur. Mummy nak kena check kompas dulu.. hehe.. konpius sikit. Kalu dulu dok hafal: Ulam-Timun-Sambal-Belacan. Korang boleh faham tak?!

Kucing Gemuk Minta Makan


Kucing mummy pun gemuk² dari tuannya.. tapi tak pulak minta makan macam dalam video nih.. 
Comel campur kesian.

Selamat Eidul Adha

Assalaamualaikum wrm.

Menu Pagi Eidul Adha

Masih ada yang beraya di kampung? Syioknyer kan.. Apa menu pagi korang?

Mummy beraya di bandar aje.. dengan abang seisi keluarga. Alhamdulillah, ada juga rasa beraya. Lepas selesai solat hari raya, dapat berkumpul dengan keluarga abang dan dapat makan beramai² dengan bermacam² hidangan juadah yang kakak ipar telah sediakan. Mummy pun tak nak lepaskan peluang untuk sediakan satu menu. Mummy buat yang paling simple iaitu ayam tandoori..hiks! Simple kan?! Berbanding 3 menu lain yang kakak ipar buat semuanya; nasi arab(rekues adik kakak ipar), ada rojak(abang yang rekues) dan ada mee rebus(tak tahu sapa rekues yang ni). Oh! ada lagi satu, kek keju meleleh yang mummy buat atas permintaan kakak ipar.

Oktober Telah Tiba

Assalaamualaikum.

Salam Jumaat dan Salam Eidul Adha.

Apa kabar? Harap kalian dalam limpahan kasih dan sihat wal'afiat.

Mummy ada kurang sihat sikit jer sejak dua-menjak. Insha-Allah sudah beransur sihat, selsema pun makin baik. Alhamdulillah..

Oktober kali ini tiba dengan sambutan Hari Raya Haji, dan merupakan hari raya yang terbesar untuk seluruh umat islam kerana berlakunya pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail kepada pencipta-Nya, juga peristiwa pengorbanan Siti Hajar, isteri kepada Nabi Ibrahim yang redha bila diperintahkan Allah untuk ditinggalkan di kawasan padang pasir. 

Kita sebagai penganut Islam juga disarankan untuk melakukan ibadah korban lembu, kambing atau binatang seumpama dengannya, ayam tidak boleh tau..! Ibadah korban ini dituntutkan ke atas setiap penganutnya sehinggakan diharuskan untuk berhutang. Tak percaya? Pi tanya ustaz.. Kalu hendak kahwin pun sanggup buat personal loan, inikan pula untuk tunjukkan kecintaan kita kepada Allah Taa'la yang telah banyak beri kita nikmat oksigen dan lain² lagi yang kita tidak pinta, tetapi Allah tetapkan sediakan.

Selamat Hari Malaysia

Assalaamualaikum.

Pada tika dan saat ini, mummy tengah menonton 'Siri Hijrah' di Tv AlHijrah. Berkisar tentang ATM dari dulu hingga sekarang. Ada juga menceritakan tentang betapa perit mereka yang telah berkorban untuk menjaga keamanan semasa sebelum Malaysia terbentuk.

'Selamat Hari Malaysia'.


Sent from my mobile® smartphone over the TuneTalk network

'The Versatile Blogger Award'



Rules:
1. Thanks the person who nominated you
2. Provide a link to the person's blog
3. Write 7 facts about yourself

'Nak Tengok Babang'

Cucu saudara


Assalaamualaikum warahmatullah..

Hari ni nak citer kisah Adam nak tengok 'babang' yang bermaksud kapal terbang. Kisahnya pada Rabu lalu, merupakan hari keberangkatan anak sedara pulang ke Mesir untuk menjalani peperiksaannya yang terakhir untuk semester yang terakhir, Insya-Allah. Adam bila dengar makciknye nak naik 'babang', memang itu saja yang disebutnya dari hari mula²  bertolak dari Kaybee hingga ke hari sampai di KLIA. 

Mummy juga ikut serta untuk menjadi co-pilot ke KLIA. Sebelum ke parkir kereta, sempat juga Adam tengok kapal terbang yang parkir di sekitar KLIA. Katanya, 'Sikit', bila orang sebut, 'Banyaknya kapal terbang'. Aduyai.. Bising dia dalam kereta dengan mengulang² ayat 'Nak tengok babang'. 

Aktiviti Petang Semalam


Mini bun
Assalaamualaikum!

Hai uols.. Dah lama rasanya mummy tak buat roti. Asyik² buat pizza je.. Semalam masa pergi rumah pakcik saudara teringat pulak, dia ada request mummy buatkan roti. Rupanya dia peminat roti berdasarkan dari cerita dari makcik merupakan isteri beliau. Makanya mummy gagahkan diri untuk meng'roti'kan diri petang semalam. Maklumlah dah lama tak buat ni, takut² tak menjadi pulak kan.. Kalu pun resepi dah betul, rupa yang tak lawo akan mempengaruhi orang nak makan kan. Tapi sendiri buat, sendiri nak makan oke jer. Hiks!

Lagi Idea Door Gift

Assalaamualaikum.

Cuti sekolah bakal bermula, pasti ramai yang akan berkunjungan ke majlis² kenduri kahwin nanti kan. Bagi bakal² pengantin dan keluarga pengantin juga mesti tengah sibuk² siapkan persiapan untuk majlis masing². 

Antara paling penting dalam suatu majlis kenduri kahwin adalah door-giftnya. Paling basic atau ikut temurun, telur rebus yang dihias lalu dipanggil bunga telur. Bila zaman beredar,  harga barangan juga sudah berbeza dan otak manusia juga semakin kreatif. Kali ni mummy nak kongsi door gift yang mummy dapat semasa mengunjungi beberapa kenduri yang lalu. Mungkin akan beri idea bagi mereka yang masih buntu mencari door gift untuk bakal tetamu nanti.


Gift untuk rombongan pengantin


Hand towel dijadikan door gift

Parcel Pemenang



Assalamualaikum.

Pemberitahuan: Parcel untuk pemenang segmen mummy dah pos semalam (8 sept), sambil²  pergi pos barang customer. Jimat petrol gitu.. Ikut perancangan patutnya setiap Sabtu mummy pergi pos barang² order, tapi Sabtu lalu pos malaysia tutup.

Mood Berbaking

Assalaamualaikum.

Di sebalik tabir snowy cheesy


Dah tido ke baru bangun uols? Mummy baru nak hapdate belog ni.. Siangnyer tak dan nak menaip, tapi sempat jugak jejak dan komen di beberapa belog kawan² sambil simpan mood untuk berbaking. Simpan mood? Boleh pulak gitu eih..

Kereta Abang Rosak



Alkisah semasa dalam perjalanan ke Gopeng tempoh hari, kereta abang telah overheat dan enjinnya dimatikan secara automatik. Dekat setengah jam jugaklah, kami tersadai di tepi jalan, sebelum dapat meneruskan perjalanan yang hanya berbaki kurang lebih 30km lagi sebelum tiba di destinasi penginapan kami. Bila enjin sudah boleh dihidupkan, kami meneruskan perjalanan dengan bekalan berbotol² air untuk diisi jika berlaku lagi overheat dan tangki kering lagi. Ternyata kereta itu berjaya sampai di destinasi tanpa mati enjinnya.

Keesokan harinya, abang mummy dah nekad selepas kenduri harus singgah dulu ke bengkel sebelum balik ke Kuala Lumpur. Tambahan pagi tu, bila abang cek, air dalam tangki berkurang lagi. Mummy yang menaiki kereta lain, kereta kakak ipar yang memang dia insist untuk kami berdua membawa kereta dia ke Gopeng, telah keluar pagi² Ahad untuk mencari sarapan. Sambil² tu kami usha lah mana² bengkel yang buka kan. Last² semasa dalam perjalanan ke tempat kenduri, kami ternampak satu bengkel melayu dekat area Taman Ampang Jaya, dan seperti yang dirancang selepas kenduri, abang pun singgah di bengkel tersebut. Satu sebab dekat, dan satu lagi memang takder dah kedai lain yang buka cuti² hari minggu dan hari merdeka.

Lunch Hari Ini

Setelah kepenatan, dan kelaparan menanti segala urusan baharui insuran kereta dan cukai jalan diselesaikan, perut pula perlu diisi. Terus singgah ke kedai berdekatan untuk tapau sedikit makanan. Lauk pilihan mummy hari ini adalah... Tempe goreng tauhu dan ikan celop tepung. Aiyokk semua bahan protein yang bergoreng.

Cuba teka berapa harga ni?

Perbaharui Insuran Kereta

Hari ni mummy tugaskan diri sendiri untuk memperbaharui insuran dan road tax kereta yang telah mati pada 29hb ogos lalu. Sudah xpired baru perasan maa..
Pagi2 keluar rumah, terus ke kedai insuran etiqa. Kononnya yang terawal lah, sekali internet kedai tu problem la pulak, terpaksa ke kedai insuran lain, yang sudah tentu ada pelanggan sedang berurusan dan tunggu giliran. Dari pukul 8.45 tadi pukul 10 baru selesai renew insuran.
Insurans kereta sudah naik lah.. Aiya, belom lagi GST dilaksana. Hmm, ada kaitan ke? Mummy tidak tahu.
Dalam ramai2 yang tengah tunggu tadi ada sorang kakak ni telah potong Q bro yang sepatutnya dilayan selepas mummy. Nasib baik bro tu cool jer.. Haha. Tapi korang janganlah buat macam tu yer.. Walaupun tiada nombor giliran, lihatlah sekeliling siapa yang datang dulu. Please be alert!! Kesian orang lain pun manusia macam kita yang hendak menggunakan khidmat yang sama. Kalu hendak orang hormat hak kita, kitalah dulu yang kena menghormati hak orang lain. Ya dakk?!
Nota kaki: Sekarang tengah tunggu giliran nak renew roadtax.
Sent from my mobile® smartphone over the TuneTalk network

Selamat Hari Kebangsaan

Assalaamualaikum warahmatullah.
Harap anda semua dalam keaadaan sihat walafiat dan dirahmati Allah selalu.
Hari ni mummy bersiaran dari Tasek, Ipoh. Jalan2 makan kenduri di Gopeng, menapak pula hingga ke mari.
Pagi ini hanya ingin mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-57.
Wassalam.

Keputusan Segmen


Hiasan - Boring tunggu loading lamer sgt


Assalaamualaikum!

Maaf ye lambat kott hendak buat entri keputusan ini, bukannya hendak mungkirkan janji, tapi biasanya kehidupan di alam nyata, ternyata membuatkan entri ini asyik tertunda dek sebab kesibukkan dan kemalasan sedikit untuk menghadap pc semata. Kebiasaannya mummy ultra bz di hari minggu dan di hari² tidak minggu pun tidak kurang bizi juga, tambahan pula talian internet yang digunakan sekarang amat selow di hujung² bulan begini. Maklumlah dah abih quota adatnya. Macam duit jugaklah nak ujung² bulan ni memang ada masalah sikit, so semangat pun ada down juger kekdahnyer. Huhu..

Berbalik kepada topik entri. Pada pagi Ahad hari minggu lepas, walau ada bizi nak tunggu tetamu kata nak bertandang, maka seboklah nak prepare itu ini di dapur kan. Sambil² tu sempat jugak mummy buat screen shot untuk monitor url sapa yang paling top! 

Terkenang

Assalaamualaikum.


Rumah hinggapan pasti 


Tiba² ingatan kembali mengenang pada hari kehilangan keluarga terdekat - Kematian ibu saudara mengamit perasaan. Ingatan kembali mengimbau detik² terakhir bersama beliau sewaktu bertamu di rumah tumpangan @Homestay Taman Inang, Alor Setar, sempena meraikan kenduri di Kedah

Pesanan Terakhir Mangsa #MH17

Pesanan terakhir mangsa MH17, Allahyarham Ahmad Hakimi Hanapi kepada isterinya:
'Bersabarlah. Allah bersama-sama orang yang bersabar.'

Touchingnya.. Bersyukurlah kalu dapat suami macam ni walaupun dipinjamkan sementara. Suami korang ada?!

Wassalam.

Sent from my mobile® smartphone over the TuneTalk network

Hari Berkabung - Senarai Nama 20 Penumpang #MH17

Salam Jumaat!

Hari ini adalah hari berkabung negara di atas kehilangan 298 nyawa dalam pesawat malang  MH17 yang terhempas pada 17 Julai, 2014. PM menyeru semua rakyat Malaysia supaya bersatu dengan bertafakur sebentar selama seminit bagi menghormati mangsa MH17. Hari ini juga 20 jenazah akan dibawa pulang dan disemadikan di bumi Malaysia.
PM kita


Tamatkan Segmen Segera

Assalaamualaikum!

Selamat pagi!

Rasanya dah patut mummy tamatkan aje segmen puasa dan kueh raya pertama tu kan.. walaupun masih belom mencukupi target mummy hendakkan 30 bloglist. Mungkin sebab mood tersebut dah makin suram. Maka diumumkan; Minggu ini akan ditamatkan iaitu pada; 

23 OGOS 2014. 11.59 PM

BAARAKALLAHUFIKUM



Selamat Pengantin Baru kepada Omar Abu Namar, 30, dan pasangannya Heba Fayad, 23, yang telah diijabkabulkan di Kem Pelarian Al-Shatea, walaupun rumah dan pakaian pengantin mereka telah musnah dibedil tentera Israel. Ikut perancangan mereka akan melangsungkan perkahwinan pada bulan hadapan di rumah pengantin perempuan di Beit Lahiya, utara Gaza, tetapi habis semuanya musnah segala keperluan untuk kelengkapan perkahwinan mereka setelah Gaza diserang Israel. 

Terima Kasih, IKEA

Sudah seminggu rupanya mummy telah sepi, cuti panjanglah katakan.. Maaf ye, sebab tidak dapat online dan tidak membalas kunjungan anda semua, pelan² mummy kayuh ni. Insha-Allah sampai jugak nanti ke rumah anda. 

Awal minggu hari tuh, patutnya buat entri pasal ni, masa jenguk ncik nuff, terperasan dapat CPUV Air Asia Go - Korea Sale. Apabila jenguk lagi pagi ni, tengok² dah credit pun ia.. Tetapi muncul pulak CPUV Ikea. Terima Kasih kerana sudi melekat lagi di Macam²Ann.

CPUV minggu lepas

Wassalam.

Cadangan Wedding Gift

Assalaamualaikum warahmatullah..

Apa kabar ye anda semua? Harap dalam keadaan sihat walafiat. Sudah habis puasa enam Syawal? Mummy belum lagi, dapat cuti panjang.. Insha-Allah minggu depan hendak tunaikan. Doakan ye moga berjaya lengkapkan puasa enam tahun ini.

Pagi² ni singgah ke sini meluangkan sedikit masa, hendak berkongsi sesuatu dengan anda semua. Sedikit idea untuk dijadikan wedding gift atau door gift orang lain dok panggil. Bendanya sedang², tidak besar atau tidak kecil sangat. Sesuai dijadikan sebagai hadiah walaupun tidak pernah orang buat, apa salahnya kita yang buat, kerana zaman sekarang ini rata² semuanya memiliki smartphone. Apa bendenya?

DOA QUNUT NAZILAH

Assalaamualaikum.

Di petang² Jumaat yang berkat ini, jom kita bacakan doa Qunut Nazilah untuk saudara kita di Palestin. Jika anda mampu, boleh juga beri sumbangan kewangan kepada mereka di sana...




Hantaran Simply Simple


Assalaamualaikum.

Hari ini hendak kongsi tentang majlis kenduri sepupu yang berlangsung di bulan Syaaban yang lepas, iaitu telah berlangsung sejurus sebelum Ramadan tiba. Dah sampai jodoh katakan.. Jangan ditangguhkan lagi.

Kematian & Kita

Assalaamualaikum.



Bila berlaku kematian di kalangan anggota keluarga terdekat, kita akan terasa kematian itu sangat hampir dengan kita, terbayang apakah kita sudah cukup bersedia menghadapi kematian. Terbayang pula apakah akan berlaku kepada ahli keluarga yang telah ditinggalkan. Apakah harus dilakukan untuk menghadapi hari² seterusnya tanpa insan yang kita sayang, atau yang lebih berat adalah apabila orang yang pergi itu adalah tunggak utama dalam keluarga.

Segmen Puasa & Kueh Raya Pertama Dilanjutkan

Assalaamualaikum.

Selamat malam semua.. 

Apa agaknya aktiviti kawan² semua malam ini?
Mesti ada yang sedang dalam perjalanan pulang ke kota atau ada yang masih bertandang di rumah sanak saudara sempena Syawal yang mulia ini. 
Mungkin juga ada yang sudah mula berpuasa enam atau puasa ganti kot siang tadi?

Mummy rasa hendak lanjutkan lagi Segmen Puasa & Kueh Raya Pertama, sebab rasanya tidak adil pada yang belom sempat nak ikut serta kerana kesibukkan berziarah dan mungkin juga sebok semasa 10 malam terakhir Ramadan tempoh hari. Lagipun, target mummy nak mencari 30 senarai bloglist belom terlaksana.

Segmen akan dilanjutkan sehingga akan diberitahu kelak tarikh penutupannya. Jom lah kongsi pengalaman anda semua, dapat jugak mengenang kembali kenangan manis. Ajak jiran sebelah rumah pun oke ni! Jom ramai² ikut. Jangan lupa hadiah untuk referral tertinggi yer..

Jom join & blogwalking..



Selamat beristirehat.

Segmen Puasa & Kueh Raya Pertama

Tempoh segmen dilanjutkan



Assalamualaikum.

Dengan lafaz 'Bismillahhirrahmannirrahim' Mummy ingin menganjurkan lagi segmen. Kali ini bersempena menjelangnya hari raya dan berakhirnya Ramadan yang pasti kita akan rindui.


Pengalaman mummy yang tidak seberapa:
"Seingat mummy, puasa pertama mummy adalah masa sekolah darjah empat atas desakan Allahyarhamah ibu tercinta. Dalam masa yang masa Allahyarham bapa pula masih tidak galakkan untuk mummy berpuasa lagi, sebab katanya, mummy ni cekeding je.. Haha!
Sebagai menghormati suruhan ibu, maka berpuasalah juga, tapi bila balik dari sekolah mesti duduk berjam² dalam bilik air, konon² hendak sejukkan badan tepi kolah. Petang² pula curi² bukak peti sejuk. Kalu takde orang nampak, sempat teguk air sejuk. Haha! Zaman kanak² lah katakan.
Kueh raya pertama mummy ingat lagi, namanya Biskut Aloha. Waktu itu berusia 12 tahun iaitu masa sekolah darjah enam. Bila teringat macam tak percaya pula, bercampur bangga. Hehe.. Mummy buat sendiri dari kerja menyukat, menguli hinggalah membakar sampai masak. Tak hangus oke! Sebelum itu, memang tiap² tahun dari zaman tak sekolah selalu tolong ibu buat kueh tart yang sudah jadi biskut raya turun temurun."


Cara menyertai segmen insya-Allah senang saja:
1- Follow blog dan google+ mummy (Ann-zack Smile)
2- Buat entri bertajuk 'Segmen Puasa& Kueh Raya Pertama' dan link kan entri ke belog anda dengan menampal banner di atas. Boleh copy link banner di bawah: 
3- Tinggalkan URL link entri anda di ruangan komen di bawah.
4- Bonus: Sediakan perengan ringkas tentang pengalaman puasa atau kueh raya pertama anda, atau ceritakan tentang kedua-duanya sekali.  ~Optional~
5- Tinggalkan juga ukuran bahu anda dan saiz baju yang biasa anda pakai S, M atau L di ruangan komen atau dalam entri anda. Siapa tahu mungkin anda bertuah. ~Optional~
6- Senaraikan juga belog ini, ke dalam blog list anda yang sedia ada. ~Jika ada~

Kebaikan menyertai segmen:
1. Menggalakkan blogwalking sesama peserta bagi menambah kenalan blogger dan rapatkan lagi ukhwah.
2. Total 30 Blog (dipilih secara rawak) akan di link di sini selama 3 bulan mengikut kategori (bermula dari hari pengumuman).
3. Akan mendapat Hadiah misteri berupa tshirt atau kemeja untuk wanita atau lelaki yang mempunyai referral tertinggi ke blog Macam² Ann untuk kategori Bonus.

Ucapan Khas Selamat Hari Raya


Salam Aidilfitri.

Harap masih belum terlambat untuk ucapan Selamat Hari Raya Fitrah, walau orang bertakbir raya pun kedengaran setakat pada 1 Syawal iaitu tiada lagi takbir setelah solat sunat hari raya. Sebagai manusia  masih dalam mood beraya dan berziarah ke sana-sini. Tapi ingat.. Jangan makan berlebihan ye! Nanti kena ziarah klinik² berdekatan pula. Mummy tahun ni beraya ala kadar jer. Suami cuti takder, dah habis katanyer. So, beraya ajer la kami sedekat yang boleh, beraya bersama keluarga pakcik mummy di sekitar Bangi ni. Alhamdulillah, raya masih meriah rasanya. Sedih pun takk.. Haha. 

Bagi persepsi mummy, raya tu terletak pada solat sunat hari raya. Kalu tak dapat solat takder nikmat raya gitu, selain dapat bersama orang² tercinta. Kalu ditakdirkan takde orang tercinta, asalkan orang yang sayangkan kita. Ngee... Semoga Allah menerima Amalan ku dan amalan mu.

Giveaway Teka Wajah Eda by Blogger Euruka Seven

Salam Jumaat.

Hari ini rasa ada sesuatu nak kongsi, tapi takder idea pulak nak mengayat panjang². Tulis pendek kan jadi macam status facebook atau twitter pulak kan.. Sudahnya, semasa jalan² belogwalking terjumpa blog baru ni buat giveaway. Elok lah tu, mummy buat segmen, Eda buat giveaway teka². Mummy pun join. Hehe.

Klik banner untuk join
Tarikh tutup: 31 Julai 2014

Hasil Semakan Kiblat

Assalaamualaikum.

Pada 18 Julai tempoh hari, telah berlaku lagi Istiwa A'zam. Ini membolehkan umat Islam seluruh muka bumi sejak dahulu sehingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah kiblat dengan mudah dan tepat.

Ditakdirkan pada hari yang sama, cuaca di sini agak mendung. Memandangkan tiada langsung bayang, mummy kecewa sebab tidak dapat semak kiblat di sini. Namun, hasrat hendak semak arah kiblat rumah di kampung tercapai dilakukan oleh seorang agen yang mummy lantik sebagai wakil diri. 'Hehe.. Jangan marah arr siapa yang berkenaan tuh..'

Jom tengok hasilnya..
Kayu yang ditegakkan dan bayangnya

Sedih Menyelubungi #MH17



Assalaamualaikum warahmatullah.

Pada pagi Jumaat, kita telah dikejutkan dengan satu lagi berita tentang penerbangan Malaysia MH17. Mummy di sini bukan nak ulas tentang kemalangan tersebut, pasti semua sudah sedia maklum. Hanya hendak berkongsi rasa sedih dan sayu. Tidak tergambar jika ada keluarga atau sahabat-handai terdekat yang terlibat sama. 
Hanya doa moga roh merekayang beragama Islam di tempatkan bersama orang² solih dan 
harapan semua keluarga mangsa terus bersabar dan tabah. 

"Yang hidup pasti mati"

Innalillahirajiunn

Bukan Mengganas: #doauntukgaza




Hamas bukan pengganas seperti yang telah digembar-gemburkan oleh pihak barat. Begitu juga Briged Al-Qassam, mereka adalah pejuang Palestin. Mereka hanya mempertahankan bumi mereka yang diceroboh. Mereka bukan memerangi sebab penceroboh itu orang Yahudi. Tetapi sebab mereka menceroboh tanah Palestin, membunuh rakyat Palestin sesuka hati. Anak² menjadi yatim piatu, wanita menjadi balu, malah ada yang sekeluarga mati terkorban. Semoga Allah sentiasa dihatimu wahai Pejuang Islam.

Kos Perbelanjaan Hari Raya

Kos Sebenar Hari Raya

Baju Raya : Pakaian terbaik(sunnah nabi) yang terdapat dalam almari = RM0
Kuih Raya : Tiada dalam hadis atau dari sunnah Nabi s.a.w.= RM0
Duit Raya : Tiada dalam amalan sunnah nabi = RM0
Zakat Fitrah : Ikut Negeri (untuk Selangor) = RM7

SEMAKAN ARAH KIBLAT PADA 16 JULAI

Assalaamualaikum.

Mungkin ramai yang sudah tahu atau pernah semak arah kiblat di tempat tinggal masing². Pada yang belom, masih tidak terlambat untuk melakukannya, kerana setiap tahun ada dua tarikh yang boleh kita menyemaknya. Macamana hendak semak kiblat?

Senang je..

Ehsan dari Google


Menurut Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, umat Islam di Malaysia boleh menyemak ikut waktu piawai Malaysia iaitu pada tarikh 28 Mei dan 16 Julai setiap tahun masing² pada waktu jam 5.16 petang dan 5.28 petang. Pada waktu tersebut, matahari akan berada tepat atas Kaabah, menyebabkan semua bayang objek tegak akan menunjukkan arah kiblat.

Dirikan sebatang kayu atau tiang yang kurus lurus di kawasan lapang dan hujung bayang yang terhasil menghala ke pangkalnya pada waktu tersebut adalah arah kiblat. Disarankan jam yang diguna-pakai adalah tepat untuk memastikan kesempurnaan semakan kiblat. Ini merupakan kaedah tradisional ahli falak untuk menyemak dan menentukan arah kiblat di seluruh dunia.

Sumber




Tabung Kecemasan Gaza: #doauntukgaza

Salam 13 Ramadan.

Mummy ingin panjangkan mesej yang mummy dapat dari fesbuk. Kita sebagai insan yang prihatin, mungkin tidak dapat berjihad seperti mereka untuk mempertahankan bumi suci mereka, tetapi hanya mampu kirimkan doa dan bantuan kewangan. Bantulah sedikit walau bukan berjuta ringgit sekali pun, asalkan ikhlas lillahitaala...

Mummy sertakan juga emel bagi yang buat transfer secara online banking.

Email: office@amanpalestin.net | amanpalestin@yahoo.com

----------

Gaza dibedil berterusan tanpa henti oleh rejim Zionis sejak Isnin malam. Jumlah kematian dan kecederaan semakin meningkat. Rumah-rumah dan bangunan sudah banyak yang musnah.

Atas rasa sikap bertanggungjawab, Aman Palestin telah melancarkan Tabung Kecemasan Gaza semalam dengan sasaran RM5 juta.

Adakah anda sanggup melabur jumlah yang besar untuk saham akhirat anda di sana kelak?

Ayuh berikan sumbangan anda sempena bulan Ramadhan ini melalui Aman Palestin. Usah bertangguh lagi kerana rejim Zionis tidak pernah menangguhkan hajat mereka memusnahkan bumi Gaza dan Palestin !!

----------

Akaun bank atas nama Aman Palestin Berhad ;

Bank Islam:12029010047880
Maybank:562263010787
CIMB: 8600460353
Bank Muamalat:12070005133717
RHB Bank:21245760004907
Bank Rakyat: 220806195922


----------

Doakan Gaza: #doauntukgaza

Salam,

Mesej ini mummy baru terima dari seorang sahabat di fesbuk mummy. Tolong doakan keselamatan mereka di Gaza.
....

Azma Khalil

- Israel telah mengistihar perang ke 3 ke atas GAZA dan menamakan ia sbg 'Operasi Batu Konkrit '

- Israel telah mengepung sempadan GAZA melalui darat dan udara. Mereka melancarkan serang bertali arus ke arah keluarga pejuang Hamas.

- Roket-roket Al Qassam tidak akan membiarkan lagi darah rakyat Palestin walau di mana mereka berada ditumpahkan oleh pengganas Yahudi dengan mudah. Roket Al Qassam kali ini juga sebagai tanda menuntut bela atas pembunuhan kanak-kanak Palestin di Tebing Barat, Hussin Abu Khdeir.

-Abraham, stesyen radio ketenteraan Yahudi melaporkan 65 roket Al Qassam telah jatuh di Israel dalam tempoh kira-kira 30 minit terakhir tadi sahaja.

-Iron Dome Israel hanya dapat menghalang kira-kira 25% shj roket hamas . Bakinya berjaya menembusi Israel.

-Gambar yang berjaya dirakam menunjukkan roket Al Qassam dilepaskan ke arah 'bumi yang dijajah'.
doauntukgaza‬ pray4gaza‬

-Kerosakan yang melanda sebuah gudang menyimpan bahan bakar Israel di Negev akibat serangan roket Al Qassam.
#doauntukgaza #pray4gaza

- pemuda2 seluruh Palestin telah bangkit melawan, walaupun hanya bersenjatakan mercun dan batu-bata.

-Al Qassam berjaya menghentikan/ memusnahkan salah satu sistem anti roket Iron Dome israel.
Sumber : Aman Palestin HQ
prayforGAZA‬. 

GazaUnderAttack‬
[07:26, 08/07/2014] aaidilidham: Tolong sebarkan dan doalah utk Gaza. Kalau mampu lagi boleh banyak kan sumbangan pada Palestin. Situasi mereka sgt teruk sekarang ni.
: اللهم انصر دعواتنا وأنشر فكرتنا
وبارك اخواتنا وألف بين قلوبنا
وارفع رأيتنا وحقق غايتنا
ووفق مرشدنا ومراقبنا وقادتنا
وأجمع في الجنة اخواتنا واخواننا علي سررمتقابلين
Berikan masa anda 1minit untuk aminkan doa untuk mesir, syria, palestin, iraq, afganistan dan negara2 Islam..
Ya Allah! Ya Qahhar ! Ya Jabbar ! Ya Muntaqim ! Ya Dzal Jalali wal ikram! Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! bantulah saudara-saudara kami Di Gaza dan Ikhwanul Muslimin di Mesir dan di semua tempat.
Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau membantu musuh melawan mereka.
Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.
Ya Allah! berilah mereka kepakaran membuat senjata untuk menghadapi musuh-musuhMu.
Ya Allah! tepatkanlah tembakan Senjata mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.
Ya Allah! satukanlah barisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka.
Ya Allah! jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.
Ya Allah! tolonglah kaum muslimin yang terzhalimi di Mesir , Pelastine, Syria dan semua tempat.
Ya Allah! tolonglah Ikwanul Muslimin dan perbaikilah hubungan mereka.
Ya Allah! binasakanlah Para Munafiqin Yang Bersongkol dengan Zionis Israel+ Syiah dan Mustakbirin Amerika goncangkanlah dan hancurkan mereka.
Ya Allah! cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka.
Ya Allah! janganlah Engkau memberikan kedudukan yang baik bagi mereka di muka bumi ini.
Ya Allah! lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka.
Ya Allah! hitunglah jumlah mereka, bunuhlah mereka dan jangan sisakan seorang pun dari mereka Ya Allah!
Kasihanilah saudara-saudara kami Ya Allah! Perkenankanlah Permintaan Kami, Aamiin Aamiin Aamiin Allahumma Aamiin..

Sent from my mobile®

Kisah Api

Ketika NABI ADAM AS. diturunkan ke bumi, beliau tidak lagi memperoleh makanan secara mudah seperti di syurga. Beliau harus bekerja keras untuk memperoleh buah-buahan atau daging untuk dimakan.

Ketika beliau memperoleh binatang buruan dan menyembelihnya, ternyata tidak bisa langsung dimakan begitu saja kerana masih mentah dan tentunya tidak enak. Maka, beliau berdoa kepada Allah agar diturunkan api untuk memasak. Maka ALLAH SWT. mengutus MALAIKAT JIBRIL meminta sdikit api kepada MALAIKAT MALIK di neraka untuk keperluan NABI ADAM.

MALAIKAT MALIK berkata: “Wahai JIBRIL, berapa banyak engkau menginginkan api?

MALAIKAT JIBRIL berkata: “Aku menginginkan api neraka itu seukuran buah kurma.

MALAIKAT MALIK berkata: “Jika aku memberikan api neraka itu seukuran buah kurma, maka tujuh langit dan seluruh bumi akan hancur meleleh kerana panasnya!

MALAIKAT JIBRIL berkata: “Kalau begitu berikan saja kepadaku separuh buah kurma saja.

MALAIKAT MALIK berkata lagi: “Jika aku memberikan seperti apa yang engkau inginkan, maka langit tidak akan menurunkan air hujan setitis pun, dan semua air di bumi akan mengering sehingga tidak ada satupun tumbuhan yang hidup!”

MALAIKAT JIBRIL jadi kebingungan, sebanyak apa api neraka yang aman untuk kehidupan di bumi? Kerana itu JIBRIL berdoa: “YA ALLAH, SEBANYAK APA API NERAKA YANG HARUS AKU AMBIL UNTUK KEPERLUAN ADAM DI BUMI?

ALLAH SWT. berfirman: “AMBILKAN API DARI NERAKA SEBESAR ZARAH (SATUAN TERKECIL, ATOM).

Maka MALAIKAT JIBRIL meminta api neraka kepada MALAIKAT MALIK sebesar zarah dan membawanya ke bumi. Tetapi setibanya di bumi, JIBRIL merasakan api yang sebesar zarah itu masih terlalu panas. Maka beliau mencelupkan (membasuhnya) sebanyak 70 kali ke dalam 70 buah sungai yang berbeza. Setelah itu baru membawanya kepada NABI ADAM dan meletakannya di atas gunung yang tinggi.

Apabila api tersebut diletakkan, gunung tersebut hancur berantakan. Tanah, batuan, besi dan semua saja yang ada di sekitar api itu menjadi bara yang sangat panas, dan mengeluarkan asap. Bahkan api sebesar zarah itu terus masuk menembusi bumi, dan itu membuatkan MALAIKAT JIBRIL khuatir. Kerana itu JIBRIL segera mengambil api tersebut dan membawanya kembali ke neraka. 

Bara terbakar yang ditinggalkan itulah yang sampai sekarang menjadi sumber api dunia, termasuk yang menjadi magma-magma di semua gunung berapi di bumi ini. Tidak boleh dibayangkan bagaimana panasnya api neraka tersebut, kalau bara api dunia itu umumnya berwarna merah, maka bara api neraka itu berwarna hitam kelam, seperti hitamnya gelap malam.

NABI saw. pernah menanyakan tentang keadaan api neraka itu, maka MALAIKAT JIBRIL berkata: “Sesungghnya ALLAH SWT. menciptakan neraka, lalu menyalakan api itu selama 1000 tahun sehingga (baranya) berwarna merah. Kemudian (ALLAH) menyalakannya (menambah panasnya) selama 1000 tahun lagi sehingga (baranya) berwarna putih, dan (DIA) menyalakannya (menambah panasnya) selama 1000 tahun lagi sehingga (baranya) berwarna hitam.Maka neraka itu hitam kelam seperti hitamnya malam yang sangat gelap pekat, tidak pernah tenang kobaran apinya dan tidak pernah padam (berkurang) bara apinya.”

SUMBER : Dari kisah AL-HABIB UBAIDILLAH BIN IDRUS AL-HABSYI SURABAYA (ALUMNUS RIBATH DARUL MUSTHAFA YAMAN)


ALLAHUAKBAR... 
Tak terbayang betapa panasnya neraka itu, dan begitulah beratnya seksaan Allah Taala. 
Sempena di bulan Ramadan Kareem ini, mari kita sama-sama mohon keampunan agar kita dijauhkan dari seksaan api neraka. Sampaikanlah kisah ini kepada orang lain, moga ini akan menjadi sedekah jariah pada setiap orang yang kita sampaikan, dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kita juga akan mendapat pahalanya sampai hari kiamat..
Wassalam.

Wordless Wednesday 2014 [08] : Inspector Sahab Jr.


Terima Kasih Nuffnang

Malam ni tidur tersengih²
Dah lama sebenarnya CPUV sepi dari belog pecisan mummy, tup² tadi tergerak hati nak bukak akaun pakcik Nuff. Alhamdulillah, berkat ramadan ada melekat satu dan still on-going pulak tuh. woot-woot!! Suka sangatlah tuh. Terima kasih lagi sekali Allah! Okay, control ayu balik..

Terima kasih lah pada nuffnang, kerana masih ada yang sudi lekatkan. Terima kasih juga kepada yang sudah singgah dan klik iklan di belog mummy. Hanya Allah dapat membalas jasa kalian.

Wassalam.

NOTA: Tips dapat CPUV, kena rajin update entri.

ALHAMDULILLAH.. Neelofa Sudah Berhijab

Assalaamualaikum warahmatullah..

Setiap petang Jumaat akan disiarkan Usrah Nurani di radio Ikim.fm, dan mummy berkesempatan mendengarnya petang tadi. Teruja kali bila dengar #Neelofa @ Lofa menjadi salah seorang ahli usrah. Bukan apa, sebab memang sudah maklum tentang dia baru sahaja menukar imej baru, iaitu berhijab, dan paling bermakna adalah Lofa sudah berhijrah. Alhamdulillah. 

Mummy mungkin telah menjadi peminat dia - sebab boleh dikatakan sering juga mengikuti rancangan Meletop di Astro jika tiada rancangan lain. Cuma sejak dua menjak, ada saja perkara atau hal yang buat mummy terlupa untuk menontonnya. Tup-tup, masuk Ramadan, terdengar Lofa sudah berhijab. Itu mungkin sebab buat mummy lagi teruja masa mendengar suara Lofa tadi.

Menitis air mata bila dengar cerita Lofa, bagaimana dia mula mengambil keputusan untuk berhijab. Syukur sangat atas hidayah-Nya. Semoga dengan penghijrahan ini, akan ada lebih ramai lagi insan² yang masih teragak² dan yang belom menutup auratnya akan mengikut jejak Lofa untuk memakai tutup kepala dan melabuhkan tudung.

Pengajaran yang mummy dapat dari usrah tadi; kita sebagai hamba kepada Pencipta, perlu sentiasa berkomunikasi dengan Dia yang Maha Mendengar, untuk memohon keampunan dan petunjuk dari-Nya semoga kita sentiasa di jalan yang lurus.

Tahniah! Lofa. I love u Lillahitaala...


Ehsan Pacik Gugurl

Wordless Wednesday 2014 [07] : Pes Segera



Sent from my mobile®

Tifah Tertifu..

Assalaamualaikum.

Alahai. Baru terperasan & malunya rasa. Siang tadi ada buat entri, lepas tu pergi blogwalking dan sempat tinggalkan beberapa jejak. Malunya kalu2 mungkin ada tertaip 'Salam 2 Ramadan' kat belog uols, begitu juga di entri di sini. Padahal, hari ni dah 3 hari kita berpuasa, dan malam ni dah pun masuk 4 Ramadan. Cepat kan masa berlalu.

Memang rasa macam baru dua hari berpuasa. Mungkin sebab cuaca juga - agak nyaman. Tak terasa panas sangat macam cuaca sebelum ini yang agak terik. Cuaca tempat uols macamaner pula?

Pasal yang 2 Ramadan dalam entri tadi, esok-esok lah mummy akan betulkan, bila dah dapat on di desktop. Sekarang bersiaran dari mobile jer, menaip sambil2 rehatkan badan, sementara tunggu mata nak lelap.

Selamat Bersahur!


Sent from my mobile®

Kesilapan Di Bulan Ramadan

Bismillahhirrahmannirrahim.

Salam 2 Ramadan!
Salam 3 Ramadan!

Apa kabar puasa kalian? Semoga ia baik² ajer dan Allah menerima amalan puasa kita. Amin. Jom buat semakan apakah kesilapan yang sering dilakukan di bulan Ramadan untuk memastikan amalan puasa kita diterima sepenuhnya.

Antara kesilapannya:
1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja
2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam
3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain
4) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa
5) Tidak mengutamakan solat subuh berjemaah sebagaimana solat terawih
6) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah
7) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari
8) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat
9) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur
10) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat
11) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram
12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka.
Penerangan penuh boleh disemak di laman: http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/148-kesilapan-kerap-dalam-bulan-ramadhan.html.

Sumber: Ustaz Zaharuddin

Marhaban Ya Ramadan

Assalaamualaikum!

Salam Jumaat semua. Salam penuh barakah. Tak berapa hari lagi untuk kita sambut ketibaan Ramadan. Tetamu yang dinanti². Tetamu yang dirindu. Agaknya berapa ramai telah mengemas dan menghias rumah untuk menyambut tetamu istimewa ni? Ngee..

Check list di  bawah mungkin boleh digunakan untuk membuat persediaan menyambut Ramadan Mubarak:

  • Sediakan stok kurma - sunnah nabi berbuka dengan kurma dengan bilangan ganjil
  • Sediakan jadual menu berbuka & bersahur - elak pembaziran berbelanja di bazar ramadan
  • Tentukan masjid atau surau untuk berterawih dan juga solat subuh maybe..
  • Senaraikan pusat kebajikan, masjid atau seumpamanya untuk berderma
  • Ulangkaji tentang amalan berpuasa - Do's & Don'ts
  • Biasakan amalan membaca Al-Quran dari sekarang atau sejak dari bulan Rejab lagi.

Okaylah rasanya cukuplah tu untuk kita sediakan bagi menanti ketibaan Ramadan kekasih yang dirindui. Semoga kita dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadan. Amin.



NOTA: Maaf Zahir Batin dari Mummy

Lemas Dalam Rumah

Assalaamualaikum!

Pada tika dan saat sedang menaip ni, mummy kelemasan dalam rumah sendiri.. Ada terbau asap! Tengok di luar mendung ajer, tapi sebenarnye jerebu lar..

Sejak dari pagi Ahad lagi mummy perasan jerebu telah melanda semasa dalam perjalanan ke Putrajaya. Pemandangan nampak kelam ajer.. Kat radio hari ni pun dah kuar berita tentang jerebu yang berpunca dari pembakaran di Sumatera. Berhati² ye kawan², kurangkan aktiviti luar dan banyakkan minum air putih.

Tingkap semua dah kena tutup sebab nak elak dari lebih banyak udara luar masuk, tapi kalu lemas jugak lepas ni tak tahu lah nak buat apa eih.. Pakai topeng kot! Walau berada dalam rumah..

Kisah RM4 & Faiza

Assalamualaikum! 
Mummy terbaca cerita ini dari fesbuk teman, teringin nak kongsi bersama korang pula. 
Jom pakat baca..

Kisah kejayaan seorang wanita yang telah mencipta nama dalam industri beras negara.

Beliau merupakan pembekal beras terkemuka negara iaitu Faiza Bayumi yang menjadi pengasas kepada Syarikat Faiza Sendirian Berhad. Semuanya bermula dengan RM4. Kehidupan seorang suri rumah sepenuh masa kelahiran Arab yang berhijrah ke Malaysia pada tahun 1964 bertukar menjadi seorang usahawan beras dan rempah yang berjaya.

Kisah RM4 cukup besar maknanya kepada Faiza Bayumi, apabila beliau berjaya menjual baju kanak-kanak yang dijahitnya sendiri dengan harga RM4 kepada pelanggan.Wang RM4 yang diperoleh Faiza mendorong beliau untuk berniaga dari rumah ke rumah. Selain menjahit baju untuk berniaga Faiza mencuba nasib membuat rempah yang berjenama Bunga Raya dan menjaja rempah tersebut ke rumah jiran dan kedai. Walaupun perniagaan rempah Faiza mendorong kurang mendapat sambutan, wanita tabah ini tidak mengalah.

Lantas, Faiza memulakan perniagaan beras secara kecil-kecilan. Ternyata usaha Faiza membuahkan hasil. Perniagaannya mendapat sambutan sehingga membawa beliau melebarkan perniagaan dengan memohon lesen pemborong beras dan pelbagai jenis termasuk beras wangi dan beras Siam.

Dalam tempoh sembilan tahun, perniagaan beras beras keluaran syarikat Faiza yang ditubuhkan pada tahun 1982, mendapat sambutan luar biasa daripada penggemar beras wangi. Jaringan perniagaan perniagaan Faiza bukan sekadar hanya dalam kalangan pelanggan di sekitar Johor malah jenama mula dipercayai pelanggan di Melaka dan Kuala Lumpur. Apabila jenama Beras Faiza semakin dipercayai telah membawa kepada penubuhan syarikat korporat yang dilihat lebih berdaya saing.

Pisang Apa?

Pisang sama panjang dengan sudu

Assalaamualaikum.

Semalam mummy ke Econsave mencari pisang dan barang dapur lain. Di sana ternampak ada dua label pisang - 'Berangan rm4.99 1kilo' dan 'Cavendish rm3.99 1kilo'.

Susunan pun nampak macam dari belah cavendish dan melebihi ke kawasan pisang berangan. Keutamaan memilih pun tak kisah sangat pisang apa. So, target yang murah lah, asalkan pisang! Selagi boleh berjimat, nak makan kasik lawass je pun.

Dah ambil pisang mummy pusing2 cari barang lain pulak, sementara hubby pergi beratur untuk timbang; tengok boleh tahan panjang Q, daripada kena tunggu lama, baik beratur awal. Masa timbang tu, mummy dah sampai di kaunter, dan.. Sekali pisang di timbang sebagai pisang berangan. Mummy pun tanya, "Ini bukan cavendish ke?" Tukang timbang tu boleh senyum je. Haiyo... Mummy memang tak kenal sangat jenis2 pisang ni.

Korang kenal tak pisang?

Nota: Pisang Tanduk je confirm mummy kenal..
Sent from my mobile®

Siapakah Yusuf Taiyoob?



Siapakah Yusuf Taiyoob?

PROFIL NAMA: Datuk Yusuf Taiyoob
JAWATAN: Pengarah Urusan Yusuf Taiyoob Sdn Bhd
ASAL: Georgetown, Pulau Pinang
ISTERI: Datin Yusnita Ramli
ANAK: Waseem (9), Safiya (6) dan Safina (3)
ADIK-BERADIK: Anak sulung daripada empat beradik
JENIS PERNIAGAAN: Kurma, makanan dalam tin, rempah, makanan kering dan jus buah-buahan.

Persediaan Ramadan

#Copypaste dari fesbuk Heliza Helmi

Persediaan Ramadhan:

1. Ilmu - ulangkaji ilmu² berkaitan puasa, quran, terawih, iktikaf dll.
2. Iman - mulakan baca quran, iktikaf dll
3. Hati - mula hiaskan hati dgn sifat baik & buang sifat buruk.
4. Anggota - mula kurang cakap benda takde faedah, kurangkan makan, kurang tengok yg takde faedah dan sebagainya.
5. Persekitaran - mula wujudkan persekitaran rumah, kerja, family & rakan² supaya menyambut ramadhan.

Sent from my mobile®