Nasib Peniaga

Salam Malam Tahun Baru Masihi 2011

Ehsan Ncik Google


Sana-sini, dok sebuk dengan bola lagi ke?
Ann minat bermusim jer. Hihi..
Ada juga yang saling dok tanya apa azam tahun baru?
Tapi, Ann percaya dah ramai yang pasang azam sejak masuk tahun baru Islam baru² ni.

Malam ni ada lah tu yang pasang bunga api, baik tidur awal, nanti detik kul 12 langsung tak leh tidur, sebab bising! Huhu.. Tengok gambar bunga api kat sini cukuplah.

Banyak² berita yang ada dalam paper kosmo, ada satu yang menarik perhatian, sebab kesian  kat peniaga ni, cedera di kepala akibat ditetak. Dah baca ke? Apa ke jalan singkat yang depa 6 orang tu nak cari duit.. Na'uzubillah.

Jom layan berita pendek.



Peniaga cedera ditetak 6 perompak

REMBAU - "Walaupun badan saya ditetak berkali-kali namun saya tetap kerahkan seluruh tenaga melawan enam perompak yang bersenjatakan parang.

"Namun, saya rebah dan tidak berdaya lagi kerana kehilangan darah yang banyak selain cedera di kepala, muka dan tangan kanan."

Itulah detik-detik cemas yang dialami seorang peniaga getah, Abdul Razak Ahmad, 56, yang menjadi mangsa rompak di kediamannya di Kampung Pedas Hilir di sini semalam.

Abdul Razak berkata, ketika kejadian dia sedang tidur bersama isterinya sebelum terjaga akibat terdengar bunyi bising kira-kira pukul 3 pagi.

Katanya, dia yang mengesyaki sesuatu terus mencapai selaras senapang patah di dalam almari tetapi belum sempat dia mengisi peluru kumpulan penjenayah berkenaan terus masuk ke dalam biliknya.

Petikan dari kosmo.


Nota: Minta Tuhan jauh kan lah dari segala kejadian buruk dari menimpa ku dan seluruh keluarga ku. Aamin.

Esok Public Holiday - Malaysia Juara Piala Suzuki AFF 2010



Alhamdulillah.

Malaysia buat pertama kali menang Piala Suzuki AFF. Sebagai penghargaan, PM kita dah umumkan esok , 31 Disember 2010 adalah cuti!!!! Tak sia2 semalam tengok bola dan sokong malaysia.. Hehe

Hmm.. Apa lagi nak taip yer. Ada bende nak taip ni, tapi takut lak ada orang salah faham kan..kan.. Sebab semalam pun ada orang datang sini, tinggalkan nota yang tak suka di baca.. Haishhh.... Oleh itu ku pun batalkan saja niat nak terus mencoret.

Akhir kata, Syabas kepada semua pemain Malaysia.

Wassalam.


Nota: Kalah  menang adalah adat pertandingan.

ADAB-ADAB BERDOA

Adab² Berdoa:
  • Memilih waktu yang baik seperti hari Arafah, hari Jumaat, bulan Ramadhan, waktu sahur dan 1/3 daripada malam
  • Memilih suasana yang baik seperti waktu sujud, waktu hendak mendirikan sembahyang, waktu antara dua khutbah dll
  • Mengadap kiblat
  • Tidak dengan suara yang terlalu nyaring (kuat)
  • Khuysuk, gerun dan takut dengan kehebatan Allah s.w.t. ketika berdoa.
  • Merasa tenang dan yakin dengan penerimaan Allah.
  • Mengulang-ulang sebutan.
  • Memulai doa dengan menyebut nama Allah dan selawat.
  • Berwudhuk
  • Bersih dari najis.
Wallahua'lam.



Nota: Hanya memberi ingatan kepada sahabat, dan juga pada diri ini.

Adab Sebelum Tidur

Salam

Ehsan Ncik Google

Tidur bagi seseorang yang beriman kepada Allah lebih baik daripada ibadat 1000 orang jahil. Maka seharusnya untuk memenuhi tuntutan itu, di bawah disenaraikan amalan² yang patut dilakukan sebelum tidur:

  1. Berwudhuk
  2. Mengadap kiblat
  3. Membaca Bismillah
  4. Membaca surah 3 qul (Al-Ikhlas, Al-Falaq, Al-Nas) - dihembuskan bacaan di kedua telapak tangan dan digosok ke seluruh badan, amalan ini mengelakkan daripada terkena sihir
  5. Mengucap  Dua Kalimah Syahadah
  6. Selawat
  7. Doa atau Ayat Kursi

Wallahua'lam.

Give Away Mummy Chacha


Assalaamualaikum!

Kawan² sihat ker? Harap semuanya Ok!
Malam ni Ann nak sertai satu lagi giveaway. Kali adalah dari mummychacha yang bermurah-hati, yang bertarikh tutup pada 11 Januari 2011.
Bukan hadiah yang menarik minat nak ikut-serta, tapi cuma untuk memeriahkan peserta dan mempromot blog mummychacha. Tapi kalu bertuah, rezeki takkan ditolak. Huhu..
Jom terjah blog mummychacha.. Sila klik gambar di atas ye!

Kali ni Ann nak tag:

Sekian, dimaklumkan.

Adab² Berzikir

Selamat Malam Minggu!

Oleh kerana semalam secara tak langsung sudah pos satu zikir. Tak salah kan nak kongsi adab² berzikir. Walau mungkin semua orang sudah tahu, kali ni mungkin untuk memperingati kita semua, termasuk diri ini yang bernama manusia sering dalam kealpaan.

Zasss.. Layan!



ADAB BERZIKIR:

  • Berzikir dilakukan samada dengan lidah ataupun di dalam hati. - Yang afdal lidah menyebut, hati bergerak mengetahui maknanya.
  • Sebaik² tempat berzikir ialah tempat lapang - Seperti di masjid, dalam bilik dan di mana² sahaja tempat yang difikirkan sesuai, bersih dan terhormat.
  • Berzikir dengan ikhlas, hadir hati, insaf - Serta memahami apa yang diucapkan.
  • Perlahan dan tidak terlalu kuat.

    Wallahu'alam.

    Malam Minggu Mimpi Nan Indah

    Salam Ceria..

    Harap sumer yang tengah skodeng/singgah/baca belog ni sihat² dan ceria² sokmo.
    Ann jer yang tak ceria.. Boring sket. Sket jer, tak banyak mana pun.
    Hari ni takder tip nak kongsi pun, tapi baru lepas berblog-walking, penat pulak rasa. Rehat sekejap untuk meluah perasaan yang bosan ini.

    Apa nak buat pulak lepas ni?

    Tidurlah kot ye. Harap² esok boleh menaip lagi untuk kongsi² ilmu.
    Hmmm.. Tidur nak mimpikan Hanis Zalikha lah.. Ahaks
    Sapa tak kenal dia kan? Hanis Zalikha.. Hanis Zalikha..

    Nak amik aura Hanis sket.. Hihi

    Selamat Malam.


    http://www.emocutez.com


    p/s: Bila rasa bosan, boleh isikan dengan zikrallah. 
    Daripada Abu Hurairah r.a.berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:"Dua kalimah yang ringan lidah menyebut tetapi berat pada timbangan. Kedua² kalimah sangat disukai Allah iaitu:
    سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
    'Maha suci Allah dengan segala kepujian-Nya. Maha Suci Allah Yang Maha Agung'"

    Tip Legakan Resdung

    Tip Legakan Resdung Macam Saya

    Salam.

    Pada sesiapa yang ada resdung macam saya;
    - Hidung sesak bila bangun dari tidur
    - Hidung berair / sesak bila kena habuk
    - Hidung sesak lepas makan ayam


    Cara elakkan 1:

    Pesanan Lokman Al-Hakim Kepada Anaknya

    "Sepanjang hidupku, aku hanya memilih lapan kalimah dari pusaka nabi yang lalu iaitu,sabda mereka";

    1. Apabila engkau sedang bersembahyang, maka jagalah baik-baik fikiranmu.
    2. Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jaga-jagalah matamu.
    3. Apabila engkau berada di dalam majlis, jagalah lidahmu.
    4. Apabila engkau di majlis jamuan makan, maka jagalah perangaimu.
    5. Ingat kepada Allah selalu.
    6. Ingatlah akan mati(dengan menyediakan amalan-amalan untuk menghadapinya).
    7. Lupakanlah budi baikmu kepada orang lain.
    8. Lupakanlah kesalahan orang terhadapmu.
    Wallahua'lam.


    Gambar Hiasan

    p/s: Mari kita sesama ingat-mengingati.

    Kontes Blog Terkemas


    Assalaamualaikum!

    Salam Ceria semua...

    Sepertimana tajuk itulah yang sedang berlaku sekarang.
    Ann ikut serta dalam kontest blog terkemas oleh Hana setelah di tag oleh Princessfeyqa
    Hmmm.. Adakah blog daku tidak kemas? 
    Adakah blog korang kemas?

    Jom Masak Kerang

    Salam Ceria.


    Apa kabar kekawan?
    Harap semua sihat² semua.
    Alhamdulillah, Ann sihat jer, tapi resdung di hidung belom lega sepenuhnya.
    Hari ni pada hari minggu, satu rumah dah Ann kemaskan. Bila dah masuk tengah hari, baru la terhegeh² nak masuk dapur pulak..

    Lima Jenis Racun & Penawarnya

    5 Jenis Racun & 5 Penawar
    1. Dunia itu racun, zuhud ubatnya.
    2. Harta itu racun, zakat ubatnya.
    3. Perkataan yang sia2 itu racun,  zikir ubatnya.
    4. Seluruh umur itu racun, taat ubatnya.
    5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan ubatnya.
    Wallahua'lam.
    Gambar Hiasan


    p/s: Mari kita pakat renungkan.

    My Very 1st BE

    Salam Malam Jumaat.

    Ada nak bagitahu sesuatu nih kat uols, tapi malu!

    Ye lah kan, orang lain dah lama dapat, banyak pulak tuh. Kita baru bertenggek satu! Amaun pun ada baper sen jer.. Well, saya tetap bersyukur sebab Ncik Nuff sudi menganugerahkan juga BE untuk diri ini. Eh, tapi korang percaya ke?

    Giveaway Separuh Jiwang


    GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

    Salam Ceria...





    Di kala malam seperti malam² sebelumnya berjalan² lah daku merayap ke blog kekawan. Maka terserempak lah dengan blog ni, ada wat give away! So, apa lagi joinlah. Cepat-cepat kalu ada sesapa nak join gak. Tarikh Tutup adalah pada 19/12/2010.

    Hadiahnya ada banyak, entah bertuah ke tidak ni, siap boleh pilih nak adiah apa, tapi tu pun kalu menanglah.  Minat nak pilih: Beg Sulam dari Padang. Hihi.. Semoga diri ku bertuah.. Aamiiin.

    Macam biasa ada syaratnya, kena tag rakan blogger lain. Ann tag:  Selipar Korea vs Selipar Jepun

    Sekian.

    p/s: Jom sesapa nak join lagi... klik gambar GA tuh. 

    Catatan 14 November 2010

    Gambar Hiasan


    Assalaamualaikum...

    Selamat petang dan selamat beristirehat!

    Hari ni ditakdirkan belum sihat lagi. Tika dan saat menaip ni pun tengah terbatuk².. Huk..Huk.. Huk.
    So, idea nak mengayat pun tersangkut² jugak. 

    Semalam semasa menunggu giliran nak jumpa tuan doktor, kawan ada hantar text tanya kabar, rupanyer dia pun baru lepas baik demam. Bila masuk jumpa doktor, pun terbatuk², demam juga doktor ni. Ye lah, dia pn manusia. Memang dah musim demam sekarang ni. Sapa lagi yang demam, angguk kepala! Hmm.. Harap²mereka yang di luar sana yang senasib dengan diriku, semoga cepat² sembuh yer! Rajin² jaga kesihatan.

    Sebab hari ni dah 8 Muharam, dan besok adalah 9 & 10 Muharam. Jom pakat puasa!
    Aii, larat ker nak puasa ni, tengah lemah badan lagi. Meh kuatkan semangat.

    Demam Dah Kebah

    Assalaamualaikum..

    Demam dah kebah dah ker? Tapi suara lak tak mau keluar. Macam serak² basah lak, macam suara Ella, penyanyi rock tuh. Ish, tersebut pula nama penyanyi ni. Mana dia pergi ekk, dah lama tak dengar cerita dia. Tak per lah kita tinggalkan dia dulu, datang ni nak bercerita pasal diri ku yang malang ni.

    Pada suatu malam yang dingin, ditakdirkan sebelum nak masuk tidur terasa sejuk tapi badan lak panas sket. Pada siangnya dah kena sakit tekak. Lepas tu esoknya, conform demam. Tak semena-mena selesema pun hinggap sekali. Lepas sakit tekak hilang, suara pula tak keluar. Selsema tak payah cakap lah, sampai hari ni masih ada lagi. Memang, hari ni mc ler.. Campur kepala rasa penin², ni mesti sebab selesema yang telah membuat hidung ku tersumbat.

    Aku Tak Bodoh

    Salam Hormat..

    Pagi² hari minggu terberangan² pula nak pergi panggung.
    Dengar² ada citer best sekarang.

    Hantu kak limah balik umah! Betul ke tajuk ni?
    Apa-apa pun, citer hantu lagi.
    Katanya, citer ni adalah sambungan dari citer Zombie Kg Pisang.
    Oh! Kalu gitu bukanlah citer hantu sangatlah. Tapi citer kelakau.
    Best jugak ni kalu dapat tingok, lagipun dah lama tak berdating dengan pokcik di panggung, kalu berdating kat rumah dah selalu sangat dah.

    Macamaner Ke Rupernye?

    Salam Satu Mesia!

    Adeh, mata dah mengantuk, tapi ku tahankan jua.. Demi.. 
    Demi apa? Ala korang mesti tahu punya kan.. Hehehe
    Kita tinggalkan soal mengantuk dulu.. Ada bende lain yang bermain di fikiran nih..
    Sebenarnya udah lamer, mokcik dok pikir.. 
    Camaner ke rupernyer si BE (Buffered Earning) yang Encik Nuff dok beri kat semua orang tuh.. Kecuali mokcik ler.. Belom merasa lagi... Entah bila dapat merasa

    Mandi Junub

    Assalamualaikum,
    Nak berkongsi sedikit ilmu yang dicedok dari facebook.. Bukan berniat nak copy n paste, tapi bab² agama kalu salah ulas nanti salah pula maksud yang hendak disampaikan.

    Mandi wajib yg betul…..
    Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

    Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

    Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

    Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!

    Assalaamualaikum & Salam Satu Mesia!





    Pada malam ini, dengan terujanya Ann telah mengambil keputusan untuk menyertai give away (GA) daripada seorang blogger yang pemurah bergelar Mama Kembar 3. Ini merupakan kali pertama Ann menyertai mana-mana contest yang seumpama dengannya.

    Hadiahnya adalah merupakan Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets. Semoga diri ku bertuah untuk mengondol hadiah2 tersebut.. Aamiiin. Hehehe..

    Antara syarat untuk menyertai GA adalah mesti mengetag tiga rakan blogger lain. Maka, tertaglah orang2 ini:

    Sekian dimaklumkan.

    p/s: Jom sesapa nak join lagi... klik gambar GA tuh. 

    Isteri-Isteri Sentiasa Dara

    PETUA DARI Dr. FATIMAH AZ-ZAHRA

    Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

    ('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

    Tagging bukan Ragging

    Was tagged by Sharifah Nor & Whiteco-p 

    R.U.L.E
    "Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."


    25 facts about me???

    Selamat Tahun Baru 1432H : Jom Tutup Aurat

    1 Muharam 1432 adalah bersamaan 7 Disember 2010. Kepada pembaca muslim, 'Selamat Tahun Baru'.  Apa azam tahun baru anda?

    Muharam adalah bulan pertama dalam kalendar Islam.  Pada hari ini, umat islam memperingati peristiwa penting dalam sejarah Islam, hari penghijrahan Nabi Muhamad SAW. dari Mekah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. 

    Simboliknya, penghijrahan ini kepada kita adalah boleh diterap dalam kehidupan, iaitu berhijrah atau berubah kepada ke arah yang lebih baik, yang menjurus kepada sikap, tindak-tanduk, atau perilaku kita sebagai hamba kepada pencipta kita. 

    Apa ke Bendenye Ni?

    Adeh.. Sejak dua menjak ni, Ann perasan selalu kuar bende alah 'bandwidth exceeded' nih...
    Apa sebenarnyer yang telah berlaku?
    Argh.. Malasnya nak google nak carik jawapan.. Huhu
    Ann ada hal lain lagi nak buat ni, blogwalking pun baru nak mula,  Tapi rasa tak leh nak jalan jauh sangat..
    Afsal? Fasal besok nak pegi keje la.. Macam orang lain tak keje.. Haha
    Ahem.. Tapi Ann sirius ni..
    Adakah sesiapa yang lalu-lalang kat sini tahu?Anda dipersilakan memberitahu, jika tahu..Hehe
    Andaian Ann sahaja:
    Adakah sebab terlalu ramai yang pakai widget ni? Tak aci lah gituh..
    Atau post Ann yang dah exceed widget tuh.. Tapi rasanya blog belom cecah 100 pos pun!


    p/s: Saje le tanya, kot2 ada sesapa yang tahu apa solutionnyer.. jimat masa tak nyah google lagi.. Segala bantuan didahului dengan Terima Kasih!!! Eh, ada lagi satu soklan: caner nak dpt BE dari nuffnang.. uwaa.. blom penah dpt lar.. ngee~

    Wassalaamualaikum!

    Dah Kena Saman Dah..

    Salam uols

    Masih ingat kah saudara? 
    Pasal pendedahan berani Uncle Seekers tentang bekas permaisuri agong di blog beliau..
    Agak heran juga.. Betapa berani uncle seekers ni.. 
    Dan yang tak herannya.. Tang bila kena saman tu.. 

    Ann xder nak belah mana2 pihak. Tapi kalu keaiban kita orang dedahkan, apa nak buat? Saman jugak lah kan..
    Baca Berita penuh dari kosmo:

    Catatan Seminggu - Akhir Nov & Awal Dis

    Gambar Hiasan


    Assalaamulaikum kekawan,

    Dari sehari ke sehari, catatan Ann asik saja tergendala. Tergendala dek masa, dan adakala kerana malas juger, sebab line internet yang merangkak lebih slow daripada siput. Ehehe..
    Malam ni pula amatlah terasa hangat dan panas - mungkin hendak hujan kot. Hampir sahaja membakar semangat ku untuk tidak membuat catatan di sini, tapi Ann gagahkan juga. Kata-kata semangat Ann hanya ringkas, 'Jika bukan hari ni, Bila lagi?'
    Maka bermulalah coretan ku:

    'Short Entry'

    Salam uols...

    Sapa sangka..
    Dalam masa satu hari tak sempat nak jenguk blog, Ann dapat kejutan lagi..
    Tak sedap pulak kalu biar lama x berjawab, takut orang kata tak sudi pula nak ambil.
    Ni Ann buat very short n simple entry utk mengucapkan terima kasih kepada yang telah memberi kejutan kepada Ann semalam..
    My special thanx goes to Sharifah Nor & Edy.. Terima kasih bah!
    eh kuar loghat sabah pulak.. pepagi ni..
    Nak cepat ni.. huhu

    Papaii.. lap u ols

    p/s: Nanti Ann penuhi hasrat korang ekk.. trimas lagi sekali utk  tag & award

    'My 1st GA'

    Salamualaikum..

    ohohoho.. 
    Sapa sangka dapat GA nko. Jarang2 bertuah sebenarnya.. Kikik
    Pertama kali ni nak dapat, suspend jugak.
    Apa agaknya adiah tu ekk.
    Sebenarnye, mula-mula aktif semula dalam bidang blogging ni, dok musykil apa bende lah 'GA' nih.. Hihi.. 
    Rupernya Give Away..
    Baik hati lah korang yang nak bagi give-away ni yer!

    Ann nak kena ucapkan terima kasih pada pemberi GA tu, iaitu Ncik Beca Hitam





    p/s: kalu ada sesapa nak jugak GA, pegi ler jenguk ncik beca

    Baraka Allahu Lakuma

    By: Maher Zain



    Lyrics:

    We’re here on this special day
    Our hearts are full of pleasure
    A day that brings the two of you
    Close together
    We’re gathered here to celebrate
    A moment you’ll always treasure
    We ask Allah to make your love
    Last forever

    Let’s raise our hands and make Du’a
    Like the Prophet taught us
    And with one voice
    Let’s all say, say, say

    بارك الله لكما وبارك عليكما
    وجمع بينكما في خير
    بارك الله لكما وبارك عليكما
    وجمع بينكما في خير
    Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
    Wa jamaah baina kuma fee khair.
    Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
    Wa jamaah baina kuma fii khair.

    From now you’ll share all your chores
    Through heart-ship to support each other
    Together worshipping Allah
    Seeking His pleasure

    We pray that He will fill your life
    With happiness and blessings
    And grants your kids who make your home
    Filled with laughter

    Let’s raise our hands and make Dua
    Like the Prophet taught us
    And with one voice
    Let’s all say, say, say

    بارك الله لكما وبارك عليكما
    وجمع بينكما في خير
    Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
    Wa jamaah baina kuma fee khair.
    Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
    Wa jamaah baina kuma fii khair.

    بارك الله
    بارك الله لكم ولنا

    الله بارك لهما
    الله أدم حبهما
    الله صلّي وسلّم على رسول الله

    الله تب علينا
    الله ارض عنا
    الله اهد خطانا
    على سنة نبينا

    Let’s raise our hands and make Du’a
    Like the Prophet taught us
    And with one voice
    Let’s all say, say, say

    بارك الله لكما وبارك عليكما
    Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

    p/s: Tengah syiok layan lagu Maher Zain sekarang ni.. alang2 syer lah sekali dgn kekawan

    'We Are What We Eat'



    Ehsan Mr. Google


    Salam Uols..

    Syiok ke raya korban kali ni?
    Dah habis berkunjung ke rumah sanak-saudara dan sahabat-handai...
    Korang dapat makan daging korban takk..
    Mesti dah makan banyak nih kan..!

    Salam Eidul Adha

    Selamat Idul Adha
    More Graphics


    Assalamualaikum

    Sempena menyambut Hari Raya pada esok hari, Ann mengambil kesempatan mengucapkan  
    Selamat Menyambut Eidul Adha 1413H 
    & 
    Selamat Menjalani Ibadah Korban

    kepada semua kawan2 blogger. 

    Lepas raya kedua kita jumpa lagi.... Insya-Allah!

    Tak Suka

    Salam Bahagia Para Pembaca Budiman,

    Apa yang korang tak suka, tidak semestinya orang lain tak suka.

    Apa yang korang suka pun tak semestinya orang lain pun suka.

    Apa yang kita tidak suka, tidaklah perlu dihebahkan atau ditunjuk², terutamanya jika tidak suka pada seseorang, kerana takut² nanti lebih banyak tempias orang yang tidak suka pada kita. Tiada manusia yang sempurna seperti Nabi kita, dan tiada manusia yang tidak pernah melakukan kesilapan. Kita juga manusia kan, yang sudah pasti sering² buat silap terhadap orang lain..

    Buat Duit dengan Innity

    Apa yang anda perlu tahu sebelum menjadi sebahagian daripada Rangkaian Innity

    Website mesti memenuhi keperluan minimum berikut;
    -untuk memenuhi syarat untuk menghost iklan banner rangkaian innity. 
    -namun, penerimaan adalah subjektif dan mungkin didasarkan pada kriteria subjektif yang lain seperti isi berkualiti, demografi pengguna, dan lain2. 

    Bertakbir Dikapak Anak

    PEKAN: “Saya sempat mendengar isteri berkata ‘Chik jangan buat mak macam ni’ sebelum dia menjerit Allahuakbar,” kata peneroka, Halim Ismail, 58, menceritakan kejadian isterinya maut ditetak di kepala menggunakan kapak oleh anak lelaki mereka berusia 23 tahun dipercayai terpengaruh ilmu mistik di Felda Chini Timur 1, dekat sini, malam kelmarin.
    Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, mangsa yang juga peniaga kedai runcit, Che Wa Isa, 57, meninggal dunia di Klinik Kesihatan Chini selepas pendarahan teruk di kepala.
    Suspek yang juga anak ketiga daripada empat beradik ditahan anggota Rela di belakang rumah seorang penduduk kira-kira 100 meter dari tempat kejadian sebelum diserahkan kepada polis.

    Letusan Merapi: Jenguk rumah

    Ehsan dari Mr. Google


    Sumber: myMetro

    YOGYAKARTA: Walaupun masih dalam keadaan bahaya dan berwaspada, namun selepas seminggu Gunung Merapi meletus yang mengorbankan 38 nyawa, penduduk sekitar kawasan itu kembali ke kampung masing-masing meneruskan rutin harian mereka.
    Baik lelaki mahupun wanita, mereka pulang menjenguk rumah untuk memastikan keadaan selamat dan tidak diceroboh.

    Lagi Amalan Murah Rezeki

    Jom amalkan bersama..

    1) Membaca Surah Al-Waqiah:
    Sabda Rasulullah SAW:
    مَنْ قَرأ سُورَةَ الوَاقِعَةِ فِي كُلّ لَيْلَةٍ لَمْ تُصِبْهُ فاقَة
    “Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiapa malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir). -
    Sabda Rasulullah SAW:
    سُوْرَةُ الوَاقِعَةِ سُوْرَةُ الغِنَى فَاقْرَؤُوْهَا وَعَلِّمُوْهَا أَوْلاَدَكُمْ
    “Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’).

    Raya Dah Nak Dekat...

    Salam uols..

    Roasted Almond


    Raya apa yang dah nak dekat tu.. Raya Deepavali ke?

    Sedar atau tidak? Raya Haji dah makin dekat.. Orang yang nak buat haji pun dah lama berangkat.. Kita yang tinggal kena buat persiapan juga.


    Persiapan baju baru mungkin tidaklah. Erm, cuma nak kena ada juadah lah.. If orang datang bertandang nanti, nak jamu apa ya?!

    Ann dah dapat dah satu idea, apa nak jamu tetamu nanti. Teringin nak buat almond london sendiri.

    Tapi.. apa lak kaitan dengan slide kat atas tuh?

    Almaklum, almond london memerlukan badam. So, boleh shop kat kedai ann ya!

    Resepinya lak ada kat arkib ni.

    Tips for Stronger Teeth


    Ehsan from Mr. Google
    The
    quality of your teeth is often used as a measurement of your general health. 


    Keeping your teeth strong and healthy not only gives you a pearly white smile, it protects your mouth and other parts of your body.

    Cavities and infections in the mouth can cause a range of other ailments such as ear infections and mouth pain.


    Here are some steps to follow for strong, healthy teeth:

    Was here

    Salamualaikum.

    Pernah tengok lambang ni takk..



    Tinggalkan Jejak Anda

    Assalamualaikum Warahmatullah..

    Jom tinggalkan link anda di sini!




    S.O.S

    Salam to all dear reader

    Jom Save Our Seafood - S.O.S

    Tak penah dengar? Baru dengar..? atau ada terdengar-dengar.. Meh sini nak tolon citer.. tapi x leh citer panjang-panjang.. Ann ada kerja lain nak buat.. Ni citer org WWF.. so, biar diorang lah yang citer.. kat sini Ann nak tolon promote jer.. untuk save our seafood.. pasal Ann pun suka makan seafood.. ngee

    Uols suka makan seafood apa?
    Jom check tengok kat list warna-warni kat bawah tu.. 

    Apa korang sarapan pagi tadi

    Salam Semua...

    Korang sarapan apa tadi?
    Lihatlah... apa yang hampir saja.. ann termakan...


    Karipap

    Hahaha.. takder niat pun nak reveal dari mana ann dapat karipap ni.. yang pasti bukan homemade daa.. tapi just nak kongsi pandangan dengan anda pembaca semua.. 
    • jangan makan di tempat x cukup cahaya- dikhuatiri x nampak apa yang hendak ditelan
    • jangan lupa baca basmallah sebelum makan - ini ajaran nabi kita
    • jangan lupa baca hamdallah lepas makan - sunnah nabi gak ni
    • jangan makan sampai habis - tinggal lah sket untuk orang belakang
    • jangan lupa cuci tangan sebelum&selepas makan - hmm.. td ann cuci ke tak tangan... haha kantoiii
    • jangan lupa kemas meja lepas makan - jika anda orang terakhir yang makan! haha.. tp kat rumah xder muka lain tukang kemas, x kira lah last ke first.. akaq jugak..

    opps... ada lagi sikit tambahan..

    Baru Berjinak Ngan Nuffnang

    Ermm.. org ada nuffnang.. ann pun nak kena ada gak.. tp tu lar.. 
    ann tgh blurr.. masih blurr-blurr ngan benda nuff - nuff nih.. 
    caner leh dpt uit yer!
    Best-best.. kalu pasal uit mmg best... ngeeee

    Kawan2 otai tolon ler apa-apa yg patut yer.. tolon mengtrafiickan blog ann ni ker.. ngeeee


    Petua murah rezeki- untuk semua

    Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

    Lagi berita berkenan Pembunuhan Datuk Sosilawati & 3 Rakan

    Salam.

    Berita mengenai pembunuhan Allahyarhamah Datuk Sosilawati & 3 Rakan memang mengemparkan negara.. dari berita kehilangan nya Ann tak amik port sgt.. ingat mcm kes culik biasa.. tp bila dgr tentang pembunuhan, yang kemudian dibakar, telah buat hati ingin tahu cerita sepenuhnya... Perasaan ni bercampur-baur; kesian ada, takut pun ada.. yelah bila tengok ada yang sanggup berbunuhan bila disebabkan uang agaknyer kan..?! Hidup ni kalu xder duit susah.. tapi bila berduit pun susah jugak ler nmpknyer..

    Takziah kepada keluarga mangsa Datuk Sosilawati & 3 Rakannya

    Salam Eidul Fitri semua! walau 1 Syawal dah berlalu..namun kehangatan sambutan syawal masih terasa...

    Tapi ada lagi cerita yang terhangat di luar sana, citer Datuk Sosilawati yang mati dibunuh, dipercayai oleh seorang 'Datuk' juger. Nauzubillahi min zalikk.. minta tuhan jauh kan dari segala kejadian buruk dan sifat hasad dengki manusia dan jin.

    Beberapa Penyakit Umum

    Dipetik dari buku Merawat Pesakit Dengan Urut Refleksi 2 oleh Mark Silas

    1. Tiada Selera Makan
    Selera makan tidak ada kerana daya pencernaan lemah dan terus menerus mengalami ketegangan.

    2. Bahu Sengal-sengal
    Sebab musababnya banyak, kadang-kadang kerana bersukan secara paksa, emosi tegang, atau kerana kesan penyakit perut besar, hati dll.

    3. Tidak Boleh Tidur
    Ini disebabkan fungsi saraf terganggu, sehingga fungsinya untuk siang hari dan malam hari terbalik.

    4. Badan Lesu

    Feeling Good, Looking Good

    Salam.

    Here's a few tip to women look beautiful:

    Brighten complexion: combine turmeric powder with sandal wood paste and apply to face

    Delay age spots: rub a piece of lemon over your hands before washing

    Keep skin glowing: make a paste of raw carrots, apply to the face and leave it on for one hour