TIPS KERETA KENA BANJIR

TIPS KALAU KERETA KENA BANJIR

Kereta Tenggelam Sebab Banjir??? JANGAN SESEKALI START...!!

Kita tidak tahu bila musibah menimpa.Tambah-tambah dalam musim banjir ini.
Dah bala nak sampai, tidak kira waktu kan? Dan kadang-kadang, kita tidak sempat pun nak selamatkan harta benda berharga.
Contohnya kenderaan kesayangan kita dan akhirnya, ia ditenggelami air.

>>>>Anda jangan risau, ia masih lagi boleh digunakan!

Selepas banjir surut, periksa kereta anda. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk enjin dan bahagian dalam kereta,

>>>>JANGAN SESEKALI CUBA HIDUPKAN ENJIN KERETA!!!

Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan enjin kereta, aliran elektrik akan mengalir dan mengakibatkan litar pintas pada kotak komputer.

Ini berlaku kerana masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan, dan jika ia berlaku, alat tersebut terpaksa diganti. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 — RM1500 bergantung kepada jenis kereta, cc dan pilihan pengguna.
Tindakan ini juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menghidupkan enjin terbakar. Biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi.

Kita ambil contoh, sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear (gearbox) mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak gearbox tidak sekata dan paling lama gearbox tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan.
Selepas itu, keseluruhan gearbox terpaksa diganti (harga untuk gearbox baru wira 1.6 auto adalah lebih kurang RM7000).

Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru, waranty kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup, ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak.

>>>>Jadi beringatlah, jangan sesekali berikan kunci kereta anda kepada mekanik ataupun ejen bengkel sehingga dipastikan kotak komputer dan sistem pendawaian elektrik dikeringkan sepenuhnya.

Ia tidak akan rosak walaupun ditenggelami air!!!!

Jom SHARE untuk maklumat bersama...

SUMBER: Facebook

3 comments:

Khir Khalid said...

Oh.. mmg kena tahu ni. T kasih diatas perkongsian ye.. :)

Normi Nieza said...

good sharing

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sangat bermanfaat perkongsian ini.. ramai yang tidak tahu..